Saatan sörhäistä muurahaispesään ja ymmärrän, että organisaatioiden tilanteet ovat erilaisia, mutta kysyn silti: Millaista vastinetta teidän organisaatiossanne saadaan osaamisen kehittämiseen käytetyille rahoille? 🤔
Kuinka monta kertaa olet istunut koulutuksissa, joissa oppimismenetelmänä on ”tiedon kaataminen”? Asian osaava opettaja puhuu, ja oppijat ottavat tietoa vastaan. Tämä perinteinen osaamisen kehittämisen tapa toimii tietopohjaisissa tarpeissa kuten uuden järjestelmän tai työkalun oppimisessa. Silti aivan liian usein käytämme tätä osaamisen kehittämisen menetelmään myös taitopohjaisiin ja omaan toiminnan kehittämistä vaativiin osaamisalueisiin kuten johtamistaitojen kehittämiseen.
Tässä ongelman ydin:
💡 Koulutukset ovat sisällöltään keskimääräisiä, jolloin ne palvelevat vain keskimääräisen osallistujan tarpeita (by the way… johtamisosaamisessa ei ole keskimääräistä osallistujaa vaan joukko yksilöllisiä toisistaan poikkeavia tarpeita).
💡 Isoissa ryhmissä yksilöllisten tarpeiden huomiointi, osallistaminen ja vastaaminen yksilöllisiin tarpeisiin jää vähäiseksi.
💡 Ne, jotka ovat jo hyvällä tasolla, pystyvät hyödyntämään ryhmäkoulutuksen sisältö, koska heidän taitonsa riittävät vastaamaan tärkeisiin kysymyksiin kuten ”mitä tämä tarkoittaa minun johtamistyössä, minun tiimin ja tiimiläisten kanssa”. Toisaalta heidän kehittymispotentiaali on pienempi, koska he ovat jo hyvällä tasolla.
💡 Niille, joilla kehittymispotentiaali on suurin, sisältö menee ohi, he eivät osaa hyödyntää sisältöä, kokevat olevansa jo valmiita ja osaavansa käsiteltävät aiheet ja ihmettelevät ”miksi tähänkin oli pakko osallistua”.
Eikö olisi aika keskittyä siihen, miten osaamisen kehittämiseen käytetyt panokset tuottavat todellista arvoa, sen sijaan että vain lasketaan koulutuspäiviä? Eikö olisi aika puhua osaamisen kehittämisen vaikuttavuudesta ja kohdentamisesta ja ymmärtää, että ”one-size-fits-all” ei toimi johtamisen kehittämisessä? 🚀
Ja myös minun kanssa voi jutella aiheesta! Soita tai laita viesti 😍
Minna, if.ne1735840265nolav1735840265cc@an1735840265nim1735840265, 0505402530
#koulutus #osaamisenkehittäminen #hrd #johtaminen #muutos #vaikuttavuus