Ymmärrä itseäsi, jaksa paremmin

huhti 22, 2024 | Blogikirjoitukset

Arki kuluttaa. Kiireiset aikataulut, kompleksiset ratkaistavat asiat, ennakoimaton konflikti ja huonosti nukuttu yö. Tässä vain muutamia arkisia, voimavaroja kuluttavia asioita.

Jotta ymmärrämme paremmin omia voimavaroja, niitä kuluttavia asioita ja toisaalta tapoja ladata niitä, on voimavaroja syytä tarkastella parhaiten tunnettua fyysistä voimavaraa laajemmin.

Miten ajatus omista voimavaroista, energiasta muuttuu, kun tarkastelet sitä neljän erillisen voimavaran kokonaisuutena? Nämä neljä voimavaraa ovat vahvasti linkittyneitä toisiinsa ollen silti erillisiä. Fyysiset voimavarat liittyvä fyysisiin ponnistuksiin ja fyysisen rasituksen sietoon. Psyykkiset voimavarat selkeään ja nopeaan ajatteluun, kyky keskittää huomionsa ja uusien asioiden ja toimintatapojen opettelun sekä ongelman ratkaisuun ja analysointiin. Emotionaaliset voimavarat liittyvät vaikeiden tunteiden työstämiseen, motivaation ylläpitämiseen ja tunneperäisten vastoinkäymisten sietämiseen. Henkiset voimavarat ovat kykyä löytää merkityksellisyyttä ja tarkoitusta haastavissa tilanteissa, ne liittyvät eheyden kokemiseen, oikein toimimiseen vaikeuksissakin ja omien arvojen mukaiseen toimintaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oman energian hallinnan kannalta on olennaista olla tietoinen omien voimavarojen tasosta sekä ymmärtää mitkä asiat kuluttavat omia voimavaroja ja miten niitä on helpointa ladata.

Koska sekä kuluttamiseen että lataamiseen liittyvät tekijät ovat yksilöllisiä, tässä kolme itsetuntemukseen ja omien voimavarojen hallintaan liittyvää keskeistä kysymystä:

  1. Millä tasolla sinun voimavarat eli energia on kussakin näistä neljästä osa-alueesta (fyysinen, psyykkinen, emotionaalinen ja henkinen) juuri nyt?
  2. Millä toimenpiteillä sinä lataat kutakin näistä neljästä akustasi?
  3. Ja mitkä asiat erityisesti kuluttavat näitä neljää akkuasi?

Ja lisäksi muutama coachingkysymys voimavarojen lataamiseen liittyen:

  • Lukeminen lataa ainakin psyykkisiä ja emotionaalisia voimavaroja. Kuitenkin useimmilla meistä äänikirjan kuunteleminen ja perinteinen kirjan lukeminen vaikuttaa voimavaroihin eri tavoin. Tunnistatko eron?
  • Ihmisten tapaaminen on osalle lataavaa ja toisille kuluttavaa. Miten se, keitä tapaat vaikuttaa siihen lataudutko vai onko tilanne kuluttava?
  • Joukkueurheilu lataa sekä fyysisiä että emotionaalisia voimavaroja, lajista riippuen ehkä myös psyykkisiä voimavaroja. Mikä laji sopisi sinulle voimavarojen lataamiseen parhaiten?
  • Tekemätön aika, millainen vaikutus tällä on sinun voimavaroihin? Miltä tuntuu olla tekemättä mitään, kun ajatuksissa pyörii ”pitäisi sitä, pitäisi tätä, …”?

 

Haluatko jutella lisää  voimavaroista tai tähän teemaan vahvasti liittyvästä muutoskyvykkyydestä? Ota yhteyttä niin jutellaan!

Minna, if.ne1718827399nolav1718827399cc@an1718827399nim1718827399, 0505402530

Lähde: Prosilience: Building your resilience for a turbulent world, Linda L. Hoopes