Riittävä itsetuntemus mahdollistaa onnistumista ja kasvua

helmi 21, 2024 | Blogikirjoitukset

Näkyykö peilistä kehityskelpoinen ja kasvusta innostuva, sinua tukeva ystävä vai kaiken osaava, aina onnistuva ja toisten tupeksimisten takia jalkoihin jäävä tekijä? Ollaan jännittävän ja tärkeän kysymyksen äärellä.

Itsetuntemus on kykyä nähdä itsensä, oma toiminta, omat vahvuudet ja kehittymisalueet likimain objektiivisesti. Tämä likimain objektiivinen kuva on välttämätöntä myös itsensä ja oman toiminnan kehittämisessä onnistumiselle.

Mitä asioita on hyvä muistaa itsetuntemusta pohtiessaan? Tässä muutamia:

  • Objektiivisuus: Kyky nähdä itsensä, omat vahvuudet ja kehittymisalueet kohtuullisen objektiivisesti. Mielikuva itsestämme poikkeaa aina jonkun verran siitä, mitä muut meistä ajattelee, mutta kohtuullinen objektiivisuus on tarpeen, jotta oman toiminnan ohjaamisen ja kehittämisen pohja on realistinen.
  • Erilaisuuden ymmärtäminen: Ymmärrys siitä, että olemme erilaisia. Kyky nähdä erilaisuus ja siitä välillä syntyvät kipinöivätkin seuraukset hyväksyvästi, ymmärtäen, että kyse ei ole laatuasiasta (tietyntyyppinen ihminen ei ole parempi kuin toinen).
  • Vahvuudet ja kehittämisalueet: Omien vahvuuksien ja kehittämisalueiden tiedostaminen. Myös sen ymmärtäminen, että sama ominaispiirre voi olla tietyssä tilanteessa vahvuus ja toisessa merkittävä jarru.
  • Itsemyötätunto: Kyky suhtautua itseensä myötätuntoisesti ja ymmärtävästi. Kyky olla itsensä paras ystävä, joka sanoo ”tämä riittää” ja ”kyllä sä ihan hyvin vedät vaikkei tänään kaikki onnistunutkaan” ja joka juhlistaa tärkeitä kasvun virstanpylväitä.
  • Uteliaisuus, kasvun ja kehityksen mindset ja oman toiminnan reflektointi: Kyky suhtautua itseensä ja myös muihin uteliaasti ja kasvun mahdollisuuksia nähden ja kehitystä tukien. ”Onpas jännä, että mä reagoin tuolla tavalla” voi olla itseltä kysytty kysymys, joka avaa tietä omiin oivalluksiin ja kasvuun. Oman toiminnan reflektointi tukee omaa kasvua.

 

Mitä sinä ajattelet itsetuntemuksesta? Mitä olennaisia asioita siihen liittyen tästä kirjoituksesta puuttuu? Miten sinä kehität itsetuntemustasi?

Coaching on oiva työkalu itsetuntemuksen kehittämiseen. Jos haluat kokeilla, laita viesti niin sovitaan coaching koeajo!

Minna, if.ne1721367853nolav1721367853cc@an1721367853nim1721367853, 0505402530

 

 

#johtaminen #itsensäjohtaminen #itsetuntemus #kehittäminen