Taannoisessa coachingiin liittyvässä tapahtumassa päädyin keskustelemaan muutaman kiinnostuneen kanssa siitä, ”miten se coachingprosessi oikein menee”. Tässä muutamia yleisiä asioita ja omia ajatuksia tähän kysymykseen liittyen.
- Coachingin prosessimaisuus tukee kehittymistä ja tavoitellun muutoksen saavuttamista. Tämän takia etenkin silloin, kun coaching työkaluna on coachattavalle uusi, suosittelen aluksi prosessia. Tyypillinen coachingprosessi kestää esimerkiksi neljä tai kuusi tapaamista. Kun omavastuisuus kasvaa ja coachin ja coachattavan luottamuksellinen suhde on jo toteutuneen prosessin myötä rakentunut, yksittäiset tarpeen mukaan hyödynnettävät sessiot toimivat oikein hyvin.
- Kun tavoitellaan kehittymistä ja etenemistä kohden yhdessä, kolmikantaisesti sovittuja tavoitteita, coachingprosessin yksittäisten sessioiden väli kannattaa pitää napakkana. Oma suosikkini on kolme viikkoa. Jos prosessissa yksittäisen sessioiden väli venyy yli kuukauteen, tuppaa omavastuisuus vähenemään ja toimeenpano jää heikoimmaksi.
- Yksittäinen coachingsessio on useimmiten pituudeltaan 1-1,5 tuntia. Uudet coachattavat välillä miettivät, että ”onpa paljon aikaa”. Aikaa ei tokikaan kannata käyttää yhtään sen enempää kuin on asiaa. Käytännössä kuitenkin usein coachattava toteaa, että ”menipä se puolitoista tuntia nopeasti” tai ”onpa hienoa, että sain pysähtyä näiden asioiden äärelle ilman kiirettä”.
- Coacing on aina tavoitteellista! Tämän takia kolmikantaisesti määritellyt, yhdessä keskustellut ja kirkastetut tavoitteet tukevat prosessin onnistumista. Kolmikantakeskusteluun osallistuu coachin ja coachattavan lisäksi hänen esihenkilö. Kolmikantakeskustelu on tärkeä myös siksi, että coachingistunnot tulee onnistumisen varmistamiseksi olla luottamuksellisia! Myös prosessin loppuun kuuluu kolmikantakeskustelu, tällöin aiheena on saadut oivalluksia ja se, miten tavoitteita kohden on edetty.
Koska coaching on myös hieman ”henkilökemia” laji, itse tarjoan uusille coachattaville maksuttoman ja sitoumuksettoman ”koeajon”. Siinä jutellaan myös prosessiin liittyvistä käytännöistä ja luottamuksellisuudesta. Itselle coachina on toki tärkeää olla verkostoitunut niin, että voin myös tarjota omasta coach-kollegaverkostosta toista coachia, jos ”kemiat” ei koeajon perustella toimi.
Haluaisitko sinä kokeilla coachingia? Ota yhteyttä if.ne1734875807nolav1734875807cc@an1734875807nim1734875807!