Energia ja akun lataaminen

marras 28, 2019 | Blogikirjoitukset

Blogi julkaistu aiemmin LinkedIn artikkelina.

Tiedät varmasti, millä puhelimesi varaustasolla sinussa alkaa kasvaa epämiellyttävä tunne ja ajatus siitä, että nyt on saatava puhelin lataukseen. Useimmille näin käynee viimeistään silloin, kun puhelin siirtyy virransäästötilaan. Ennakoivalla henkilöllä on mukanaan varavirtalähde, osalla on laturi, joku etsii epätoivoisesti lisävirtaa ystävältä. Yhdistävä tekijä kuitenkin on, että me havainnoimme puhelimiemme varaustasoa ja toimimme varmistaaksemme tuon varaustason riittävyyden puhelimen käytön jatkumiseksi.

Pitäisikö meidän suhtautua oman henkilökohtaisen energiatasomme turvaamiseen yhtä intohimoisesti kuin suhtaudumme kännyköidemme akun varaustasoon? Tunnistaessamme kännyköidemme nykyisen energiatason mahdollisen riittämättömyyden, osaamme ymmärtää ja ennakoida kännykän energiankulutuksen sudenkuopat sekä varautua lisävirroin ja energiansäästötoimenpitein. Miten voisimme hyödyntää tätä kykyä myös henkilökohtaisten, sisäisten akkujemme kohdalla?

Oman energiatason johtamisessa juuri nämä edellä mainitut asiat ovat olennaisia. Haluan jakaa kolme itsensä johtamisen ja oman ajattelun ohjaamisen vinkkiä ja apuvälinettä. Tervetuloa tielle kohti oman henkilökohtaisen energiatason riittävää hallintaa! Jokaisen vinkin ohessa on lyhyt harjoitus niille, jotka innostuvat teemaa työstämään.

 

  1. Mitkä ovat juuri sinun kohdallasi indikaattorit sille, missä varaustasossa kulloinkin toimit? Eli mistä tiedät, milloin oma energiatasosi on vaikkapa 60 % tai 40 %? Tai mistä voit tunnistaa, että energiatasosi on niin alhainen, että virtaa on 20 % ja olet siirtymässä virransäästötilaan? Kun kykenet määrittelemään itsellesi joitakin näistä merkeistä, voit ennakoida energian vähenemistä ja varmistaa, että pystyt kuluttavan vaiheen jälkeen lataamaan akkujasi.

Harjoitus:

Kirjaa ylös eri työssäsi tai arjessasi kohtaamiesi tilanteiden aikana kokemiasi akkusi varaustasoja. Vertaile näitä sitten niin, että saat luotua suuntaa-antavan energiankulutusasteikkosi ja riittävästi merkitsijöitä eri prosenteille. Työstämistä voit helpottaa kysymällä itseltäsi kussakin tilanteessa esimerkiksi seuraavat kysymykset: Mitä minä jaksan seuraavaksi tehdä? Paljonko tarvitsen aikaa levolle? Kuinka energinen ja innostunut olen nyt?

 

  1. Mitkä asiat kuluttavat energiaasi ja millä vauhdilla? Tietyt asiat kuluttavat luonnollisesti energiaa enemmän ja nopeammin kuin toiset. Toisaalta vähäinenkin virrankulutus voi pitkittyessään johtaa siirtymiseen virransäästötilaan.

Harjoitus:

Tunnista ja kirjaa ylös asioita ja tilanteita, jotka ovat sinulle itsellesi kuluttavia. Huomioi tätä pohtiessasi, että joku kuormittava asia saattaa olla näennäisesti pieni, mutta kulutus on silti merkittävä. Tällöin todellinen energiankulutus on minimaalista vain näennäisesti. Keskity siis siihen, miten paljon energiaa kulutat asiaan kokonaisuudessaan.

 

  1. Kolmantena ja samalla ehkäpä tärkeimpänä tehtävänä on pohtia, millä keinoin oma henkilökohtainen akkusi latautuu. Millaisia toimenpiteitä tarvitset, jotta akkusi poistuu hälyttävästä virransäästötilasta ja latautuu vaikkapa puolilleen? Entä mitä tarvitset, siirtyy korkeaan, rauhoittavaan prosenttilukemaan? Mitä asioita sinun siis tulee tehdä tai olla tekemättä, jotta akkusi latautuu kokonaan?

Harjoitus:

Tunnista ja kirjaa itsellesi ylös omien henkilökohtaisten akkujesi ”latausvälineitä”. On tärkeää tiedostaa, että perinteinen trio eli hyvä ravinto, uni ja liikunta ovat vain osa tätä työkalupalettia. Merkittävä rooli on myös sosiaalisilla suhteilla, mahdollisuuksilla toteuttaa luovuuttaan tai oppia uutta sekä positiivisuudella. Ja muista: tärkeää on myös olla tekemättä mitään.

 

Miksi tähän on kannattavaa käyttää hetki? Näiden tiiviiden ajatteluharjoitusten myötä kykysi tunnistaa oma energiatasosi, ennakoida energiaa kuluttavia asioita ja ladata akkujasi paranee. Ja vaikka tieto joskus lisääkin tuskaa, on tietoiseksi tuleminen itsensä johtamisen tärkeä osa.

 

#itsensäjohtaminen #energiatase

Kuulen mielelläni palautetta. Voit laittaa sähköpostia osoitteeseen if.ne1731648623nolav1731648623cc@an1731648623nim1731648623.