Muutosneuvottelut ja vaikeat tunteet, joista pitää puhua

joulu 19, 2024 | Blogikirjoitukset

Muutosneuvottelujen jälkeiset irtisanomiset – vaikeat tunteet, joista pitää puhua

 

Muutosneuvottelut tuotannollisin ja taloudellisin perustein ovat vaikeita tilanteita kaikille osapuolille. Työnantajalla on paine saavuttaa säästöt ja rakentaa organisaatio uudelleen tulevaisuutta varten. Henkilöstö saattaa kokea koko tilanteen epäoikeudenmukaisena. Useimmiten huoli omasta työstä, taloudesta ja tulevaisuudesta on raskas muutosneuvottelujen aikana.

Vaikka lohtu ei ole suuri, on syytä todeta, että tuotannollisin ja taloudellisin perustein käydyissä muutosneuvotteluissa kyse ei ole kenenkään yksilön suoriutumisesta, virheitä tai epäonnistumisesta. Kyse on yrityksen haastavasta tilanteesta ja sen myötä tehtävistä ratkaisuista.

Muutosneuvotteluun liittyy paljon tunteita, mutta erityisen paljon tunteita sisältyy muutosneuvottelujen ratkaisuihin ja niiden toimeenpanoon.

Mitä irtisanottu saattaa kokea?

Irtisanotuksi tuleminen voi olla valtava shokki. Saattaa tuntua, että elämältä lähtee pohja. Usein tähän liittyy myös häpeän tai epäonnistumisen tunteita, vaikka kyse ei ole yksilön suoriutumisesta, vaan olosuhteista, joissa yrityksen on pakko tehdä vaikeita ratkaisuja.

Häpeän ja epäonnistumisenkin tunteet ovat täysin normaaleja. On tärkeää, että niiden kanssa ei jää yksin. Jos irtisanotun kokema shokki ja häpeän tunteet eivät helpota muutaman päivän tai viikon sisällä, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Ystävät, työterveys tai muu apu ovat olemassa sitä varten, että tästäkin tilanteesta pääsee eteenpäin.

Entä jatkava organisaatio?

Irtisanomisten jälkeen myös jatkavat työntekijät kantavat usein vaikeita tunteita. Yksi yleisimmistä on syyllisyys – miksi minun työni säilyi, kun kollegan ei?

Syyllisyyden tunteet ovat normaaleja. Niistä voi olla hyödyllistä keskustella työyhteisössä. Tilannetta voi auttaa myös suuntaaminen eteenpäin. Tärkeää on myös huomioin kiinnittäminen siihen, mitä voidaan tehdä yhdessä irtisanottujen hyväksi:

  • Miten voimme tukea irtisanottua työkaveria?
  • Miten varmistamme yhdessä, että kukaan ei jää yksin?
  • Kuinka voimme kannustaa irtisanottuja käyttämään heille tarjolla olevia palveluja?

Yhdessä eteenpäin

Vaikeista tilanteista pääsee yli reflektoimalla, puhumalla ja tukemalla toisia. On tärkeää, että irtisanotut saavat kaiken mahdollisen avun ja ymmärryksen. Yhtä tärkeää on, että jatkavat työntekijät kokevat, että he voivat käsitellä omat tunteensa ilman pelkoa leimautumisesta.

Näissä hetkissä johtajuus punnitaan: Miten rakennamme inhimillisyyttä vaikeiden päätösten keskellä? Miten onnistumme kohtaamisissa, kun työntekijät kipuilevat vaikeiden ratkaisuiden kanssa?

Oletko ollut tilanteessa, jossa muutosneuvottelut ja irtisanomiset ovat koskettaneet sinua tai tiimiäsi? Miten niistä on selvitty? Jaa ajatuksesi kommenteissa – jatketaan keskustelua tästä tärkeästä aiheesta.

Haluatko jutella lisää? Laita viesti!

Minna, if.ne1734836245nolav1734836245cc@an1734836245nim1734836245, 0505402530

Tämä kirjoitus on julkaistu LinkedIn artikkelina 3.12.2024.

#muutosjohtaminen #irtisanomiset #tunteettyöelämässä #johtajuus #tuki